Jeśli szukasz pomysłów, jak szybko ugotować pyszny niedzielny obiad, to trafiłeś w odpowiednie miejsce! Przedstawiamy pięć sprawdzonych dań, które warto wypróbować.
Tortilla z kurczakiem
Składniki:
- 7 placków tortilli
- 2 filety z kurczaka
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- 15 dkg żółtego sera
- olej
- przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski, polewamy olejem i dodajemy przyprawę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Po 30 minutach smażymy kurczaka do zrumienienia. Następnie szatkujemy kapustę pekińską, paprykę kroimy w paski, a ser żółty ścieramy na tarce. Na każdym placku tortilli układamy porcję kurczaka, warzyw i posypujemy żółtym serem. Tortille zwijamy wedle uznania i podsmażamy krótko na małej ilości oleju, z każdej strony. Podajemy ciepłe.
Kopytka z bułką tartą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- bułka tarta
- masło
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli masa za bardzo się klei, możemy dodać jedną łyżkę masła. Na oprószony mąką blat wykładamy część ciasta i formujemy wałeczek, po czym kroimy go ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je 3 minuty. Analogicznie postępujemy z resztą ciasta.
Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Kopytka podajemy z przyrumienioną bułką.
Wyświetl ten post na Instagramie
Makaron z patelni
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 10 dkg boczku wędzonego
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 3 łyżki serka śmietankowego
- sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę siekamy i dorzucamy do boczku. Mieszamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy szpinak i podsmażamy do jego zwiędnięcia. Następnie dokładamy pokrojone pomidory. Po wymieszaniu dodajemy serek i przyprawy. Dorzucamy odcedzony makaron, całość mieszamy i smażymy przez chwilę.
Warzywne placki
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- pół awokado
- 1 szalotka
- 1 jajko
- 75 g mąki
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- jogurt grecki
- parmezan
Sposób przygotowania:
Na tarce ścieramy cukinię, marchew i brokuł. Dodajemy posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Następnie rozgniatamy awokado i dokładamy do warzyw wraz z posiekaną natką pietruszki. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy mąkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możemy dodać jej więcej. Całość mieszamy. Z masy formujemy placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki podajemy z jogurtem greckim i tartym parmezanem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Boloński garnek
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka makaronu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka groszku z marchewką
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka i ostra
- olej
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Po wymieszaniu wrzucamy mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając. Po kilku minutach wlewamy bulion. Po zagotowaniu dorzucamy groszek z marchewką i makaron. Całość gotujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zdj. główne: Peter Dawn/unsplash.com