5 pomysłów na szybki niedzielny obiad

Food
5 pomysłów na szybki niedzielny obiad
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jeśli szukasz pomysłów, jak szybko ugotować pyszny niedzielny obiad, to trafiłeś w odpowiednie miejsce! Przedstawiamy pięć sprawdzonych dań, które warto wypróbować.

Tortilla z kurczakiem

Składniki:

  • 7 placków tortilli
  • 2 filety z kurczaka
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 15 dkg żółtego sera
  • olej
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski, polewamy olejem i dodajemy przyprawę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Po 30 minutach smażymy kurczaka do zrumienienia. Następnie szatkujemy kapustę pekińską, paprykę kroimy w paski, a ser żółty ścieramy na tarce. Na każdym placku tortilli układamy porcję kurczaka, warzyw i posypujemy żółtym serem. Tortille zwijamy wedle uznania i podsmażamy krótko na małej ilości oleju, z każdej strony. Podajemy ciepłe.

Kopytka z bułką tartą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • bułka tarta
  • masło

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli masa za bardzo się klei, możemy dodać jedną łyżkę masła. Na oprószony mąką blat wykładamy część ciasta i formujemy wałeczek, po czym kroimy go ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je 3 minuty. Analogicznie postępujemy z resztą ciasta.

Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Kopytka podajemy z przyrumienioną bułką.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Mar Tre (@martre_gotuje)

Makaron z patelni

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę siekamy i dorzucamy do boczku. Mieszamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy szpinak i podsmażamy do jego zwiędnięcia. Następnie dokładamy pokrojone pomidory. Po wymieszaniu dodajemy serek i przyprawy. Dorzucamy odcedzony makaron, całość mieszamy i smażymy przez chwilę.

Warzywne placki

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • pół awokado
  • 1 szalotka
  • 1 jajko
  • 75 g mąki
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Na tarce ścieramy cukinię, marchew i brokuł. Dodajemy posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Następnie rozgniatamy awokado i dokładamy do warzyw wraz z posiekaną natką pietruszki. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy mąkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możemy dodać jej więcej. Całość mieszamy. Z masy formujemy placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki podajemy z jogurtem greckim i tartym parmezanem.

Boloński garnek

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka groszku z marchewką
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka i ostra
  • olej

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Po wymieszaniu wrzucamy mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając. Po kilku minutach wlewamy bulion. Po zagotowaniu dorzucamy groszek z marchewką i makaron. Całość gotujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Zdj. główne: Peter Dawn/unsplash.com

Rita Krosnowska
Rita Krosnowska to autorka tekstów o tematyce moda i uroda. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursów z zakresu mody i kosmetyków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*