Zabieg olejowania włosów jest znany od setek lat, ale wciąż nie traci na aktualności. To prosty i tani sposób na odżywienie naszych kosmyków i nadanie im blasku. Jakie metody olejowania wyróżniamy? Po jaki olej najlepiej sięgnąć? Wyjaśniamy poniżej.
Niektórzy obawiają się, że przez olejowanie ich włosy będą zbyt obciążone i „uklepane”. Jeśli jednak odpowiednio dobierzemy olej i metodę zabiegu, nasze włosy tylko na tym skorzystają. Wśród zalet tego typu pielęgnacji można wymienić:
Sukces olejowania tkwi przede wszystkim w prawidłowym doborze oleju. Musimy dopasować go do typu naszych włosów i ich potrzeb. Wyróżniamy włosy wysokoporowate, średnioporowate i niskoporowate.
Włosy wysokoporowate są szorstkie, zniszczone, suche, łamliwe, często kręcone. Potrzebują bardzo głębokiego nawilżenia. W przypadku takich włosów najlepszym wyborem będzie olej: arganowy, wiesiołkowy, kukurydziany, bawełniany, ze słodkich migdałów lub z pestek winogron.
Włosy średnioporowate cechują się podatnością na puszenie i kręcenie. W ich pielęgnacji warto sięgnąć po olej: sezamowy, rzepakowy, słonecznikowy, rokitnikowy, z orzechów laskowych, pestek śliwki. Można wykorzystać również oliwę z oliwek.
Z kolei włosy niskoporowate wyglądają na gładkie, lejące się, wręcz śliskie. Do ich olejowania stosujmy takie olejki, jak masło shea, kakaowe i mango, olej z pestek granatu, kokosowy, rycynowy, palmowy i babassu.
Włosy można olejować na kilka sposobów. Do najpopularniejszych należy:
Zwieńczeniem olejowania jest prawidłowe umycie włosów. Olej nie łączy się z wodą, więc jego zmycie bywa utrudnione. Najlepszym sposobem będzie najpierw sięgnięcie po odżywkę lub maskę. Nakładamy wybrany kosmetyk na włosy uprzednio wypłukane ciepłą wodą i pozostawiamy na kwadrans. Po tym czasie zmywamy dokładnie odżywkę/maskę i dopiero myjemy włosy szamponem. Zabieg możemy zakończyć ponownym nałożeniem odżywki bądź płukanką octową.
Jak często powtarzać olejowanie? Częstotliwość zabiegów dobierzmy do potrzeb włosów. Istotna jest regularność.
Zdj. główne: CRYSTALWEED cannabis/unsplash.com